Tutorial Macam Mana Nak Buat Wallpaper Timbul Macam ni Buat Pengguna Iphone


Jadi, macam mana nak dapatkan wallpaper yang timbul seperti gambar diatas?

Seorang pengguna Twitter, Asyraf, dengan murah hatinya mengajar para netizen cara untuk berbuat sedemikian dengan syarat tweet tutorial itu mendapat banyak retweet supaya ramai yang tahu.

“Korang boleh tgk tutorial dari sini je. Aku buat thread. Tp aku nk biar ramai RT biar semua tahu. Aku suka share ilmu.” kata Asyraf.

Tanpa sebarang tundaan masa lagi, jom kita lihat tutorial yang diajar oleh Asyraf itu:

Langkah 1: Screenshot Wallpaper korang mcm ni 👇🏻


Langkah 2: Download dan bukak aplikasi PicsArt


Langkah 3:

Edit – Amik gamba yg screenshot tadi

Effect – Blur ikut kreativiti korang nk blurkan gamba korang mcm mana.


Langkah 4: Lepas dah blurkan wallpaper, add photo. Korang amik la kt google images. Amik gamba yg background putih 👍🏻 (transparent).


Langkah 5: Adjust la size gamba korang punya pahlawan ke apa ke supaya nmpk lawa. Lepastu save. Then buat gamba tu jd wallpaper lock screen. SIAP!


Tidak disangka tutorial dari Asyraf itu mendapat sambutan yang menggalakkan dari pengguna Twitter sehingga di-retweet lebih 15,000 kali. Tidak lama kemudian, beberapa foto hasil dari tutorial itu dimuat naik di thread terbabit. Kreatif!

Lihat koleksi-koleksi dibawah untuk dibuat rujukan:






Selamat mencuba!

Scroll to top