Bekas Manager DRB Hicom Jadi Pemandu UBER Demi Anak-Anak

Gambar sekadar hiasan

KISAH BENAR: MANAGER DRB HICOM BAWA UBER

πŸ”˜Enam hari nan lalu, Abe naik Uber dari Setia Alam ke Cheras. Ongkosnya 52 rial.
πŸ”˜ Pemandu Proton Persona tu sungguh peramah. Abe bagi dia Lima Ha? I mean, lima bintang πŸ˜€.
πŸ”˜ Dia pun bukaklah kisah dia. Asalnya dahulu dia ni manager DRB Hicom. Habis satu Malaysia dia kena post. Last sekali dia kena post di JB.
πŸ”˜ Dia cerita kat Abe walaupun dia Manager Aftersales yang besar jugalah, dia stress sebab asyik kena tekan pasal numbers.
πŸ”˜ Tapi itu bukannya masalah utama. Masalah utama dia ialah dia tidak ada masa untuk anak sulung dia.
πŸ”˜ Dia tidak pernah hadir ke mana-mana acara sekolah anak dia. Isteri dia cikgu. Bila isteri dia peringatkan dia tentang event sekolah anak dia, dia hanya kata, "1000, 2000 ringgit cukup? Nah ambil duit ni. Saya sibuk".
πŸ”˜ Dia sentiasa tiada masa untuk anak dia hinggakan suatu hari anak dia dah masuk Tingkatan Lima.
πŸ”˜ Tiba-tiba dia tersedar, selepas ni anak dia akan ke kolej. Lepas tu kerja. Lepas tu kahwin. Takde dah masa untuk anak dia lepas ni. Bila dah kahwin dah jadi milik orang lain.
πŸ”˜ Dia tersentak. Kenot Go Laik Dis, detik naluri hatinya. Maka dia pun carilah jalan penyelesaian masalah ini. Dia beranikan diri mendaftar sebagai pemandu Uber di Johor Bharu.
πŸ”˜ Mula-mula dia buat part time je. Akhirnya dia ambil keputusan buat full time.

Kenapa Dia Beranikan Diri?
πŸ”˜ Abe terus korek dalam lagi. Dia kata sekarang dia telah pun pulang semula ke negeri kelahiran dia.
πŸ”˜ Dia kini menetap di Bandar Saujana Utama. Setiap hari dia bangun jam 4 pagi. Dia akan mulakan operasi pemanduannya menggunakan Proton Persona.
πŸ”˜ Bila dah masuk waktu Solat Subuh, dia akan berhenti di Masjid. Selepas tu dia mula hantar penumpang ke destinasi kerja.
πŸ”˜ Katanya lagi, paling best buat Uber ni ialah sebab dia dah ada banyak masa untuk solat lima waktu di masjid. Masa untuk family pun dia ada tak macam dahulu.
πŸ”˜ He has the ability to control his time. Time is worth more than gold.


Tips Uber
πŸ”˜ Katanya kereta paling elok untuk buat Uber ialah Proton Saga 1.3 atau Bezza. Enjin tak perlu besar, bukan selalu pun dia naik Genting.
πŸ”˜ Ruang boot paling penting. Kereta perlu sedan.
πŸ”˜ For newbies, eloklah pilih kereta untuk uber X dahulu. Uber X lagi banyak permintaan daripada Uber XL.
πŸ”˜ Kawasan Bukit Bintang memang hidup 24 jam. Itu memang lubuk terbaik.
πŸ”˜ Dia akan kerja sehingga 10 malam. Katanya lagi kuat dia kerja lagi banyak hasilnya.
πŸ”˜ Bawak Uber ni perlu ada modal. Banyak penumpang di KL bayar guna kartu kredit. Maka pastikan anda ada sekurang-kurangnya 50 Ringgit sehari dalam dompet untuk minyak dan tol.
πŸ”˜ Dia servis kereta Persona dia setiap 3 minggu!
πŸ”˜ Kalau boleh kereta biarlah baru. Lagi elok kalau ada waranti lama.
πŸ”˜ Sebulan kos dia ialah RM 1,500 termasuk kos servis.
πŸ”˜ Dia mampu cecah 10 ribu sebulan hasil jualan.
πŸ”˜ Dia tau kekurangan Uber ialah dia tak dapat tau ke mana destinasi penumpang. Tapi dia hantar juga sebab dia kata bila dia dah niat nak bawa kereta, dia akan hantar kemana-mana sahaja walaupun ke Ipoh.
πŸ”˜ Kalau dapat destinasi jauh, dia akan berunding dengan penumpang untuk bayaran lebih sebab pulang kosong.
πŸ”˜ Menurut pengamatan dia, budak-budak muda Melayu jarang jawab salam dia. Suka sangat pandang rendah pada dia. Terasalah dia sebab dulu dia pengurus besar.
πŸ”˜ Anak-anak Cina dan India pun tau hormat orang tua.
πŸ”˜ KL itu lubuk duit. Bawak Uber di KL lagi masyuk dari bawak di JB.
πŸ”˜ Di JB dulu dia selalu kerja sampai 2 pagi ambik budak-budak students study kat McDonalds. Tapi setelah sekian lama buat begitu dia rasa pulangan kurang berbaloi.
πŸ”˜ Pemandu Uber kena kuat Networking sesama pemandu Uber. Ada yang pasang network dengan pekerja hotel dan pengusaha homestay (biasanya yang guna Airbnb). Inshaallah rezeki lebih.
πŸ”˜ MOTS: Takdelah mudah kalau nak cecah 10K hingga 12K. Seperti mana-mana pekerjaan, anda harus go through on a steep learning curve. Anda perlu ada skills mana nak tunggu, jam berapa, dan sebagainya. Banyak orang give up pada peringkat awal.
πŸ”˜ Kalau niat anda baik, tak mustahil rezeki anda murah. Ingatlah rezeki itu datangnya dari Tuhan. Work smart and have faith! Uber is also an exit plan for all of us.

Artikel hasil perkongsian Saudara Abe Nazz Zain di facebook beliau.

BACA JUGA: Senarai Syarikat Pelaburan Haram Menurut Bank Negara Malaysia (BNM)

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top