'Smart Tag' Yang Tak Sebijak Namanya...


'NOT SO SMART' TAG 
Oleh: Muhammad Hazamin Harun

Dah lama sebenarnya nak komen perkara ni, boleh dikatakan setiap kali kena beratur panjang kat lorong Smart tag, tiap kali tu lah rasa nak komen.

Di kala kebanyakan lebuhraya/jalanraya dah nak buat fully-electronic toll ni, saya rasa SMART TAG perlu penambahbaikan utk kemaslahatan semua pengguna jalanraya.

Rasanya ramai kot yg mengalami masalah yg sama, bila lalu kat toll booth, lorong SMART TAG yang patutnya paling SMART dan paling laju tu lah yg sangkut, dan jadi punca traffic jam pulak. Jadi kat sini saya cuba senaraikan masalah-masalahnya, dan mungkin juga cadangan penambahbaikan, atau kalau ada yg dah dibuat atau yang orang lain nak cadang pun silakan:

MASALAH PERTAMA

Device Smart Tag yang baru ni banyak masalah, especially display dia cepat rosak menyebabkan kita tak tau berapa nilai yg ada, maka banyaklah jadi kes BAKI TIDAK MENCUKUPI, yg menyebabkan lorong SMART TAG jadi sangkut.


Kekadang satu device tu rosak menyebabkan terus dia tak dikesan (bukan sebab bateri habis, dah tukar bateri baru) maka keluarlah sign TIADA SMART TAG. Saya guna 2 bijik device smart tag yg baru, dan kedua-duanya rosak display, dan salah satu dah rosak terus.

MASALAH KEDUA

Sistem lorong SMART TAG yg sangat lemah dan tidak canggih menyebabkan kerapkali kereta tersangkut bila terlalu rapat, maka keluarlah arahan JARAKKAN KENDERAAN, menyebabkan upacara reverse me-reverse terpaksa dilakukan beramai-ramai.

MASALAH KETIGA

Penggunaan kad touch ‘n’ go yg wajib cukup nilai (tiada sistem kredit, atau lalu dulu, bayar kemudian masa reload) antara punca yg selalu berlaku stuck di lorong Smart Tag walaupun kekadang yg lalu depan kita tu tak cukup seposen je, dalam SMART TAG dia. Untuk laluan dekat, bolehlah kita mencongak berapa balance, tapi untuk laluan jauh di lebuhraya, kekadang kita terlepas pandang nilai toll yg perlu kita bayar dan baki yg ada dalam kad touch n go, to make thing worse, display SMART TAG kita pulak rosak. Akhirnya staf toll juga yg kena turun buat kerja kat situ.

MASALAH KE-EMPAT

Lorong SMART TAG yg terlalu sedikit terutamanya di kawasan Bandar di KL dan kawasan yg trafik agak tinggi, kekadang satu lorong saja SMART TAG.

CADANGAN: 

  1. Tukar je supplier SMART TAG, jangan pakai lagi yg mudah rosak ni, yg lama lagi tahan lasak, walaupun sebenarnya device SMART TAG ni bukannya kita pakai lasak-lasak, bawak pergi berenang ke, naik gunung ke, tapi tetap dia rosak mungkin sebab tak tahan kepanasan cuaca di Malaysia ni. Design yg baru dah cantik dah, tapi apalah gunanya kalau seminggu dua je, dah ada problem. At least, appreciate pengguna yang bayar lebih beli device untuk servis ni. (bayangkan betapa popularnya kerosakan dia, sampai ada video tutorial macammana nak pulihkan display Smart Tag) 
  2. Cuba upgradekan system tu dengan sensor-sensornya, supaya dua kereta masuk berhampiran pun dia boleh detect 2-2 device dan benarkan dua-dua sekali lalu, lainlah kalau kereta yg di belakang takde smart tag, dia nak curi-curi lalu ikut kereta depan. InshaAllah saya rasa benda ni boleh dibuat. Orang kata, kita yg buat dia… Semoga upacara reverse-me-reverse lepas ni boleh dihapuskan terus di lorong SMART TAG. 
  3. Cuba perkenalkan system kredit pada kad Touch ‘n’ Go kita, yg mana, kalau baki tak cukup dua tiga puluh sen tu, dia benarkan lalu juga, Cuma jadi negative balance. So, masa reload nanti tolaklah kan, rasanya benda ni boleh je buat kot. Kalau takut penipuan ke, atau kerugian ke, letaklah limit negative tu berapa, RM10 ke, so boleh jadi kita lalu, tak cukup RM5, negative lah dia, then masa reload, tolaklah balik negative tu. Takkanlah ramai sangat rakyat Malaysia nak tipu balance –ve tu dengan beli kad baru setiap kali balance –ve, boleh jugak control dengan menghadkan pembelian kad touch n go melalui pendaftaran ID masa beli kad tu untuk elak penipuan. 
  4. Banyakkan sikit lorong SMART TAG terutamanya di kawasan sibuk, katanya nak fully-electronic kan, kenalah sediakan fascility nya yg mencukupi. InshaAllah pengguna lebuhraya/jalanraya akan appreciate. Dah lah stress kena bayar toll, oklah, perkara ni macam dah jadi biasa, tapi at least perkemaskanlah system tol tu supaya lebih lancar dan tak menjadi punca kepada trafik jem pulak. 

Oklah, tu saja komen dan cadangan, kalau ada yg nak tambah silakan, tapi ingat, komen untuk penambahbaikan, orang kata komen membina.

Apalah gunanya Teknologi kalau ia tak menyelesaikan masalah orang sebaliknya menimbulkan lebih masalah pula.

Sila SHARE kalau anda juga menghadapi masalah yg sama dan merasakan sesuatu perlu dilakukan.

Scroll to top