Najip Ali Mohon Maaf Sindir Perdana Menteri


PUTRAJAYA: Kementerian Luar mengambil maklum permohonan maaf oleh rangkaian Channel 5 Mediacorp Singapura dan Najip Ali, antara ahli panel program 'Ok Chope!', kerana membuat komen negatif terhadap pemimpin negara.

Kementerian Luar, dalam satu kenyataan hari ini, berkata kerajaan Malaysia memandang serius kenyataan dan komen negatif diutarakan dalam episod yang disiarkan pada jam 7.30 petang Rabu, 29 Mac lalu.

"Kerajaan Malaysia berharap perkara sebegini tidak akan berulang pada masa hadapan tatkala Malaysia dan Singapura sedang giat berusaha untuk meningkatkan lagi hubungan dua hala ke tahap yang lebih tinggi demi manfaat bersama.

"Adalah penting hubungan dua hala ini terus dipelihara dalam suasana yang harmoni dan saling hormat menghormati," katanya.

Rancangan 'OK Choppe' episod ke-26 yang disertai beberapa selebriti negara itu termasuk Najip Ali, mengundang rasa kurang senang pelbagai pihak di Malaysia kerana tidak sensitif dengan budaya dan sensitiviti masyarakat majmuk di Malaysia apabila sengaja menjadikan Perdana Menteri sebagai bahan jenaka.

Dalam rancangan itu, artis terbabit diminta melengkapkan tajuk berita berkaitan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang dikurangkan satu perkataan iaitu 'Najib slams... for threatening Malaysia progress' dan perkataan yang tertinggal itu adalah 'fake news'. Artis terbabit kemudian menyambung ayat itu dengan kata-kata yang menghina dan merendah-rendahkan pemimpin negara.

Semalam, Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) menyuarakan rasa kesal dengan tindakan stesen TV Singapura menyiarkan rancangan mempersendakan Perdana Menteri itu.

Paling dikesalkan, rancangan terbitan Mediacorp 5 milik Temasek Holdings itu turut menampilkan pengacara terkenal Najip Ali yang kini terbabit sebagai juri Maharaja Lawak Mega terbitan Astro, di sini.

Scroll to top