Luahan Mangsa Produk Kosmetik Tempatan Yang Beracun


Semua sedia maklum akan viral berkaitan krim kilo. Terima kasih kepada insan yang berkongsi info tersebut. Di sini saya nak meluahkan tentang sikap tak bertanggungjawab salah seorang founder produk yang baru2 ni diumumkan mengandungi bahan berbahaya.

Rujuk: 11 Produk Kosmetik Mengandungi Racun Terjadual, dan Ditarik Dari Pasaran

Ok straight to the point, founder produk ni dulunya seorang blogger dan mungkin masih lagi seorang blogger. Dulu dia buat bisnes online kecil2 kecilan, ada juga few produk yang dia jual, salah satunya is Tabi** Skincare. Produk ni femes sgt sebab memang kesan menakjubkan dalam 2 minggu. Harga pun boleh tahan rabak poket gitu.

Masatu banyak sgt komen negatif kata Tabi**ni ada hidrokuinon la, merkuri la. Siap ada pengesahan KKM lagi tapi si blogger ni siap kata oh yang tu produk fake, yang dia punya is original amek direct dari founder indon tu. Bersungguh2 dia promot produk tu, siap cakap lagi dia bagi famili dia pakai la apa la. Katanya kalau bahaya, takkan dia sanggup bagi famili dan orang2 yang dia sayang pakai produk tu. So saya pun antara yang percaya yang produk dia jual tu selamat la.

Dijadikan cerita saya pun beli la Tabi** ni dari si blogger tu. Buat pengetahuan semua, saya tiada masalah kulit pun, cuma aim nak kulit jadi flawless gituh. 2 minggu pertama saya pakai menjerit2 bila cleansing muka. Sebab produk tu seolah2 menghakis muka. Sampai luka2 yer. Sedih saya tengok kulit muka sampai berdarah. Fyi, mmg blogger ni cakap mmg akan ada rasa pedih dlm 3 mggu tapi kena la tahan kalau nak cantik. Tapi saya tak sanggup, sbb saya fikir, sedangkan produk drugstore suruh berhenti pakai n consult doktor if terjadi alahan, apa right Tabi** ni nak cakap nothing is wrong kalau muka smpai dah luka2. So saya pun google la kesan merkuri dan hidrokuinon terhadap kulit muka.


Allah.. Mengucap panjang saya bila baca kesan2 tu sama dengan kesan yang saya hadapi. Terus saya stop dan jumpa doktor. Doktor pun tak boleh nak buat apa, camana dia nak sedut balik merkuri tu ye dop. So dia advise cakap nothing much to worry sbb baru pakai n kandungan dia sikit jer, so cuma diberi krim alahan dan luka je. Alhamdulillah, kulit muka dah recover dlm tempoh sebulan.

Then tak lama lepas tu, si blogger ni keluarkan produk sendiri jenama tak payah sebut la, boleh tgk list yg KKM keluarkan produk night krim dia tu ada kandungan bahaya. Fyi, founder produk baru dia ni ada 2 orang founder lain yang merupakan blogger juga. Saya mmg tak pernah beli produk si blogger ni sbb saya dah serasi dengan produk over the counter, risau dengan produk tempatan yang kilang pun tak pasti dibuat dimana.

Yang menyedihkan, bila pengumuman dibuat oleh KMM bahawa produk night krim dia berbahaya, takde satu pun permohonan maaf dan explaination dari 3 orang founder ni. Come on la, u guys are blogger yang ramai follower, have big influences, tapi sorang pun takde yang bertanggungjawab nak beri kenyataan atau permohonan maaf dan makin membuatkan ramai yang tertanya2. Mostly yang bagi sokongan pun reader korang kan, please la for the sake of ur loyalty reader, we put trust on you. Sedih tau bila jadi macam ni. Ingat bahan racun tu boleh buat main2 agaknya.

Kenapa aku marah even aku tak pakai produk founder ni? Aku marah sbb aku pakai produk lip cream dia. Rupanya lip cream pun boleh timbang kilo. Allah.. Rasa kepercayaanku dirobek2. Even produk lip cream dia belum (belum ya bukan tidak) disahkan beracun, tapi situasi sebelum ni buat aku sangat takut. Dengan cara dia handle masalah krim malam dia yang beracun, apa lagi jaminan produk yang lain selamat? Maka terbazir la lagi duit aku bila produk tu pun dah dibakulsampahkan.


Untuk founder2 produk tempatan, tolong la bertanggungjawab.. Jangan menuduh KKM ambil sample produk fake. Produk yang ada kelulusan KKM bukan bermakna ianya selamat. Ia bermakna produk tersebut ada dalam list KKM dan mereka bebas dan bila2 saja boleh minta sample dari founder untuk buat testing. Takde makna diorang ambil sample kat pasar malam. So mohon berhenti membuat fitnah yang KKM buat testing keatas produk fake sedangkan kamu sendiri yang sebenarnya serahkan sample utk mereka test.

Ingat ya menipu tu berdosa. Masa kecik2 dulu mak saya pesan, jangan suka menipu nanti lama2 jadi pencuri.– Pengguna Tertipu

BACA JUGA: Pembongkaran Bagaimana Ramai Founder Produk 'Skincare' Jadi Jutawan Jual Racun Kepada Para Pelanggan

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top