Confession: Dilema Sebenar Graduan Zaman Najib


Terima kasih admin sebab sudi menyiarkan confession ni. Hai semua. Nama aku nxhdkskjd tapi panggil je Jibby. Cerita yang aku nak cerita ni adalah mengenai dilemma seorang graduan degree, yang sekarang sedang bekerja di sebuah kilang makanan. Apa yang aku nak sampaikan adalah salah satu permasalahan kaum kaum graduan yang satu spesies dengan aku.


So, dekat kilang aku bekerja ni, aku ada kawan kawan yang senasib dengan aku iaitu: graduan berdegree tapi masih bergelar assistant executive walaupun sudah masuk tahun kedua bekerja. Kenapa? Sebab kami takde darah tuttttt (faham tak?) Stress tau. Memang banyak sangat apply kerja kat tempat lain. Emel sendiri, jobstreet. Tapi, tak tahu lah. Takde rezeki lagi.

Kekadang pergi interview, tapi ada je sebab jadi penghalang. Satu sebab company tu baru nak establish. Part ni yang buat terpikir, tak nak lah pergi sebab takut nak keluar comfort zone. Weh, tipulah kalau cakap tak takut,nak nak zaman jibby camni. Tak ke mati kalau pergi company tu, tahun depan tetiba company tu tutup? Haru beb haruuu.

Sedangkan company yang sekarang aku bekerja ni memang dah well established, mempunyai ratusan pekerja, bonus agak best dan increment yang agak best. Hehehe, tapi itu lah. Sebab aku tak nak stay lama kat sini aku citer kat bawah nanti.

Satu lagi sebab aku pergi interview tapi tak boleh adalah sebab tak layak (huhuhuhu sampai lebam je lah). Yang ni pun kekadang aku tak paham lah. Ada satu start up company ni, agak femes lah, panggil aku interview. Tapi bila aku tanya apa position, dia cakap tak tahu. At least bagitahu lah sebab aku nak prepare. Sebab company ni buat e-commerce sedangkan kerja aku sekarang QA di food industry. Oh, btw company ni aku drop resume je kat career fair walaupun tahu macam takde kena mengena hahaha kelakar kan (macam artis kan cara aku bercakap). Lol.

Antara sebab aku nak blah dari company sekarang:

1. Aku tahu memang takde chance aku boleh naik pangkat sebab perkauman. Yang ni aku tak boleh salahkan lah sebab ini family company. Ada sorang akak tempat kerja aku tu dah 8 tahun kerja tapi masih bergelar senior assistant. Ko rase??? Aku tak tahu lah bagi korang penting ke tak soal title tu, tapi bagi aku, aku taknak jadi macam akak tu. Sebab aku ada degree dan aku rasa aku layak dapat title takde perkataan assistant tu (melainkan assistant manager hehe).

2. Sebab aku rasa macam takde guna aku kerja bagai nak rak, sedangkan aku tahu takkan ada chance untuk aku naik pangkat. Refer point nombor 1. Benda ni menyebabkan aku jadi tak bersemangat untuk buat kerja bersungguh sungguh. Kan dah hilang keberkatan kalau buat sambil lewa. Sobsss.

3. Sebab aku rasa anggapan dorang, kitorang tak boleh buat kerja. Kesian nasib kami. Akan sentiasa di tangkuk lama lah macam ni.

Jadi kat sini aku nak tanya pendapat korang yang senasib dengan aku. Wajarkah kami mencuba nasib di tempat baru, yang masih bertatih? Atau stay lama lagi di sini kerana zaman kegawatan ekononi macam ni? Aku dengar cerita dorang nak naik kan lagi kilang baru. Dilemma wehhh.

Sekian, terima kasih la weh sebab sudi baca. Aku rasa ramai je yang senasib dengan aku. Maka marilah berhuhu secara berjemaah.

– Jibby Perempuan

Scroll to top